Pen Settings

English speaking general discussion, ideas and suggestions, news, open source development
stunidos
Messages : 2
Inscription : 07 Fév 2019, 08:57

Pen Settings

Message par stunidos » 07 Fév 2019, 09:14

Since a while I'm observing the OpenBoard project, and I'd love to use it for my lectures. However, even after testing many versions I still have troubles with the quality of the pen. When the pressure sensitivity is activated, I receive smeared letters. When I switch off the pressure sensitivity, parts of what I write simply doesn't occur on the screen. With other commercial tools, like the PDF Annotator (which I mainly use for my lectures) everything is fine. Also the Microsoft tools like the notes works pretty fine.

I use a ThinkPad X1 Yoga with Wacom AES.
OB-PDFA_Compare.png
OB-PDFA_Compare.png (73.07 Kio) Consulté 351 fois
In PDF Annotator I'm able to sketch and write pretty fast, OpenBoard I also must write much slower and still the result is not as good. As said I'd love to use OpenBoard because of the better features for lectures. It would be great to understand if there are options in the settings or if there is a bug in combination with my laptop.

stunidos
Messages : 2
Inscription : 07 Fév 2019, 08:57

Re: Pen Settings

Message par stunidos » 25 Mars 2019, 20:21

Sorry for pressing slightly with respect to this subject, however the stylus issue seems to occur for several people (several forum entries) and somehow I think it would be worth to look at this thing, to open the tool up for more users.

In the meantime I tested several settings in Win10, as well as installing different WACOM drivers. However, none of these measures works and I really wonder why even paint reacts faster to the stylus, even though it is certainly not optimized for the stylus usage.

When I use the stylus to write text, the main issue seems to be a little delay when I start to write. As soon as I write text without step, it works. But as soon as I lift the stylus and start a new letter, I again receive the delay. If you look at the example above, you can see that the very first moment of the letters, no curvature is written, but a small straight line. I guess there is a feature in the code which causes the delay. Another observation is, that when I type two dots close to each other and relatively fast, they are connected to a small straight line. So it really looks like a code feature.

As stated above, even MS Paint doesn´t show this problem, hence I guess it´s not a driver issue, but the way the openboard stylus code works. Maybe it´s possible to offer an option to switch (assumed) feature off?

Regards
Peter

c.burisch
Messages : 2
Inscription : 12 Fév 2019, 10:42

Re: Pen Settings

Message par c.burisch » 14 Avr 2019, 18:11

Hello all,

I am seeing this problem also with a Vivitek display. A solution or workaround would be great.

Thank you very much and regards

Christian

Répondre